Indledende overvejelser
Jf. lovudkastet og de seneste meldinger fra personer tæt på den politiske proces, ser det ud som om, at afskrivningsretten bortfalder for de ejendomme, som lagerbeskatningen i øvrigt kommer til at omfatte. Bliver det udfaldet, kommer det til at have stor betydning for værdiansættelsen af denne type ejendomme.
Likviditetsmæssigt illustrerer nedenstående tabel betydningen:
Bemærk: Den afskrivningsberettigede andel af anskaffelsessummen i eksemplerne udgør hhv. 17 % og 86 %, for hhv. boligudlejningsejendommen (ex.: kollegie) og den afskrivningsberettigede ejendom.
Som ventet vil bortfald af adgangen til at foretage skattemæssige afskrivninger have marginal betydning for boligudlejningsejendommen (ejendommens værdi falder med 2% i eksemplet), men stor betydning for den afskrivningsberettigede ejendom, hvor værdifaldet udgør 7,5% !.
Særligt omkring nybyggeri
En af de væsentlige årsager til at afskrivningsret på bygninger i det hele taget eksisterer – selvom det vel retteligt for mange af de afskrivningsberettigede ejendomme slet ikke er tale om, at der sker en reel værdiforringelse over tid, og i hvert tilfælde slet ikke i det omfang som afskrivningerne giver adgang til (hvis ellers ejeren løbende holder ejendommen i en nogenlunde ordentlig vedligeholdelsesmæssig stand) – er med stor sandsynlighed at man på daværende tidspunkt gerne ville hjælpe byggeriet i gang.
Hvis afskrivningsretten bortfalder vil man opnå den modsatte effekt.
Nogle steder i landet vil der måske ligefrem opstå byggestop (for visse typer af afskrivningsberettigede ejendomme).
Særligt i områder af landet, hvor salgsprisen pr. m² er under et givent niveau (=byggeomkostninger + grundværdi + profit til projektudvikleren + salgsomkostninger) vil der kunne opstå problemer med at få nybyggeri til at hænge sammen. Dette kunne eksempelvis være tilfældet for retail-, lagerhus- og hotelbyggeri (sidstnævnte vil i flere situationer kunne “omgå” dette, såfremt ejeren af hotellet, er den samme juridiske enhed, som også driver hotellet).
Byggegrunde
Det helt store fald i prisen burde alt andet lige slå kraftigts igennem på prisen på byggejord, der er udlagt til formål der i dag giver adgang til afskrivning.
Eksempel:
Der kan tages udgangspunkt i et område i landet, hvor en afskrivningsberettiget ejendom – når den er opført – har en slutværdi på DKK 20.000 pr. m², og kalkulationen for projektudvikleren ser ud som følger (pr. m²): Byggeomkostninger DKK 13.000, grundpris DKK 3.000, salgsomkostninger DKK 1.000 = forventet indtjening ca. DKK 3.000 (15%).
Hvis salgspriserne på det færdige byggeri – efter den 1. januar 2023 – reduceres med eksempelvis “blot” 10%, dvs. til DKK 18.000, bør grundprisen – alt andet lige – falde til DKK 1.000 pr. m², dvs. et værdifald på ca. 66%.
Hvis salgspriserne på det færdige byggeri – alternativt – falder med ca. et fald på 15% tenderer værdien – alt andet lige – i mod DKK 0,00 pr. m².
[ INFO: Andet steds i nærværende Indlæg – er det på grundlag de facts der p.t. kan fremskaffes omkring den mulige/forventede ny lovgivning – redegjort for, at prisfaldet alt andet lige skønnes at udgøre ca. 13 % (ved en estimeret fremtidig værdiudvikling på 2 % p.a.) ]
FORKLARING AF GENNEMGÅENDE TALEKSEMPEL:
(anvendt i tabeller mv.):
Eksemplerne er baseret på en investor, som påtænker at investering i en udlejningsejendom til DKK 100 mio.
Den BLÅ hhv. den GRØNNE baggrundsfarve i tabellerne er anvendt til hhv. en BOLIG- og en AFSKRIVNINGSBERETTIGEDE ejendomme.
Der er regnet på eksempler, hvor værdistigningstakten på ejendommen udgør mellem 1% til 4% p.a. (kolonne nr. 1 til 4 i tabellerne).
Boligudlejningsejendommen erhverves til et startafkast på 3,5%, fremmedfinansieres med 75% m/fast rente på 2,25% p.a., og der afskrives på bygningsinstallationer (ca. 17 % af anskaffelsessummen).
Den afskrivningsberettigede ejendom (f.eks. hotel- eller detailhandelsejendom) erhverves til et startafkast på 4,46%, fremmedfinansieres med 60% m/fast rente på 2% p.a. 86 % af anskaffelsessummen er afskrivningsberettiget.
(B) – “PROBLEMER” VED STIGENDE VÆRDI
Ja – lidt grotesk overskrift, at det skulle give problemer for investor, hvis ejendommen stiger i værdi ! Men det vil faktisk – i nogen situationer – kunne medføre store problemer. Hvis ejendommen stiger kraftigere og/eller hurtigere end forventet ved investerings start, kan det give problemer med likviditeten for ejendomsejeren. Problemstillingens illustreres i nedenstående tabel.
Tabel 2 B
Kommentarer til tabellen:
(C) – Mistet afskrivningsret og løbende betaling af skat
I nedenstående tabel illustreres hvad indvirkning den løbende beskatning af værdistigningerne – ved forskellige stigningsprocenter – kombineret med bortfaldet af afskrivningsretten betyder:
Kommentarer til tabellen:
(D) – INDGANGSVÆRDIEN
Man må formode at stort set alle ejendomsbesiddere vil være stærkt interesseret i at få fastsat den størst mulige indgangsværdi for ejendommene. En hver ekstra krone investor kan forsvare at medtage i den udskudte skattesaldo pr. den 31. december 2022, vil gå mere eller direkte på bundlinjen for ejendomsinvestoren, set over investeringsperioden (og vil endda – formodentligt/måske – kunne videreføres til de næste ejere af ejendomsselskabet (?)).
Nedenstående tabel illustrerer et eksempel på en ejendom, der for år tilbage (måske i 2008) er erhvervet af et selskab for DKK 100 mio., og som sælges for DKK 250 mio. i 2032 (dvs. 9 år efter den ny lovning er trådt i kraft), hvilken betydning det vil have for investeringsresultatet, alt efter om der pr. den 1. januar 2023 er anvendt en Indgangsværdi på DKK 150 mio., DKK 175 mio., DKK 200 mio. eller DKK 225 mio.
Tabel 2.1 d
Som det fremgår af tabellen udgør forskellen i de akkumulerede skattebetalingerne ca. DKK 15,8 mio. i perioden fra 2023 til 2032, hvis investor har “valgt” en indgangsværdi på DKK 150 mio. fremfor DKK 225 mio. primo 2023. I gennemsnit svarer det til en ekstrabetaling på ca. DKK 1,6 mio. pr. år i hvert af de ti år frem til salgstidspunktet i 2032, alene forårsaget af en forskellig regnskabsmæssig vurdering i efteråret 2022.
(beløbet svarer ca. til forskellen i saldoen på udskudt skat pr. den 31. december 2022, nemlig forskellen mellem de DKK 27,5 mio. og DKK 11 mio. hensat i udskudt skat).
Men “festen” slutter ikke for den investor (alternativ nr. 3, med Indgangsværdien på DKK 200 mio.), der har været relativt aggressiv i ejendommens værdiansættelse i 2022. Pga. den højere saldo for udskudt skat pr. 31. december 2022 – som må formodes at blive et evigtvarende gratis finansiering ydet af staten – vil investor kunne opnå en betydelig højere salgsværdi for ejendommen når den sælges i 2032. Nedenstående tabel illustrerer i hvilket omfang.
Har investor som sælger i ejendommen i 2032 haft en Indgangsværdi på DKK 200 mio. frem for DKK 150 mio., vil ejendommen – alt andet lige – kunne indbringe Sælger en salgspris på yderligere DKK 33 mio. (forskel mellem DKK 250 mio. og DKK 283 mio. i tabellen nedenfor), under den forudsætning at långiver kan være med en en uændret LTV i alle scenarier.
Kommentar til tabellen:
Nedenstående tabel viser konsekvensen heraf:
Kommentar til tabellen:
Det kan opsummeres at selskabsinvestorer, hvis selskaber ejer ejendomme for over Bundgrænsen, formentligt vil gå langt for at opnå en så høj vurdering af deres ejendomme den 1. januar 2023.
Der er nok ingen tvivl om at ejendomsmæglerbranchen går kronede dage i møde mht. behovet for udarbejdelse af (optimistiske) mæglervurderinger omkring årsskiftet 2023 – og efterfølgende formentligt også advokatbranchen – idet ejendomsejerne formentligt vil gå endog meget langt for at forsvare, hvad de mener deres ejendomme er værd…..den 1. januar 2023…
Wind Ejendomme · Islands Brygge 4 · 2300 København S · www.windejendomme.dk