Konkrete overvejelser angående den eventuelle kommende “Lagerbeskatning”
Jf. lovudkastet og de seneste meldinger fra personer tæt på den politiske proces, ser det ud som om, at afskrivningsretten bortfalder for de ejendomme, som lagerbeskatningen i øvrigt kommer til at omfatte. Bliver det udfaldet, kommer det til at have stor betydning for værdiansættelsen af denne type ejendomme.
Likviditetsmæssigt illustrerer nedenstående tabel betydningen:
Teoretisk vil det i en alt andet lige situation medføre nedenstående værdifald:
Bemærk: Den afskrivningsberettigede andel af anskaffelsessummen i eksemplerne udgør hhv. 17 % og 86 %, for hhv. boligudlejningsejendommen (ex.: kollegie) og den afskrivningsberettigede ejendom.
“PROBLEMER” VED STIGENDE VÆRDI
Ja – lidt grotesk overskrift, at det skulle give problemer for investor, hvis ejendommen stiger i værdi ! Men det vil faktisk – i nogen situationer – kunne medføre store problemer. Hvis ejendommen stiger kraftigere og/eller hurtigere end forventet ved investerings start, kan det give problemer med likviditeten for ejendomsejeren. Problemstillingens illustreres i nedenstående tabel.
TABELINTRO: En boligudlejningsejendom (blå tabel) erhvervet for DKK 100 mio.
Kommentarer til tabellen:
I nedenstående tabel illustreres hvad indvirkning den løbende beskatning af værdistigningerne – ved forskellige stigningsprocenter – kombineret med bortfaldet af afskrivningsretten betyder:
Kommentarer til tabellen:
INDGANGSVÆRDIEN
Man må formode at stort set alle ejendomsbesiddere vil være stærkt interesseret i at få fastsat den størst mulige indgangsværdi for ejendommene. En hver ekstra krone investor kan forsvare at medtage i den udskudte skattesaldo pr. den 31. december 2022, vil gå mere eller direkte på bundlinjen for ejendomsinvestoren, set over investeringsperioden.
Nedenstående tabel illustrerer et eksempel på en ejendom, der for år tilbage (måske i 2008) er erhvervet af et selskab for DKK 100 mio., hvilken betydning det vil have for investeringsresultatet, alt efter om der pr. den 1. januar 2023 er anvendt en Indgangsværdi på DKK 150 mio., DKK 175 mio., DKK 200 mio. eller DKK 225 mio., som sælges for DKK 250 mio. i 2033 (dvs. 10 år efter den ny lovning er trådt i kraft).
Kommentar til tabellen:
Men “festen” slutter ikke for den investor (alternativ nr. 4), der har været mest aggressiv i ejendommens værdiansættelse i 2022. Pga. den højere saldo for udskudt skat pr. 31. december 2022 – som må formodes at blive et evigtvarende gratis finansiering ydet af staten – vil investor kunne opnå en betydelig højere salgsværdi for ejendommen når den sælges i 2033. Nedenstående tabel illustrerer i hvilket omfang.
Har investor som sælger i ejendommen i 2033 haft en Indgangsværdi på DKK 200 mio. frem for DKK 150 mio., vil ejendommen – alt andet lige – kunne indbringe Sælger en salgspris på yderligere DKK 32 mio. (forskel mellem DKK 250 mio. og DKK 282 mio.).
Kommentar til tabellen:
Wind Ejendomme · Islands Brygge 4 · 2300 København S · www.windejendomme.dk